I början av 2020 har vi investerat i en ny mjukvara från Fuji för vår digitalröntgen. Med denna kommer vi att kunna ytterligare förfina och öka prestandan av våra röntgenbilder. Numera finns det inte många områden i kroppen även på stor häst som inte kan röntgas. Möjligheten med digitalröntgen att komma åt allt djupare strukturer i tex ryggen och bäckenet som höftlederna, minskar behovet av andra diagnostiska undersökningar mera dyra och svårtillgängliga som scintigrafi eller CT. Framförallt kombinationen av moderna och avancerade digitalröntgensystem och ultraljud har förbättrat väsentligt diagnostiken av problemen i tex facettlederna (de djupa lederna mellan hals och ryggkotskropparna) men även leder som bakknä, bogar m.m.

Under 2020 har vi tänkt även införskaffa en DR (direkt digital) röntgensystem och kunna erbjuda våra kunder både planerade och akuta hembesök.

Vi håller på så vis att rusta oss för att kunna erbjuda fullständiga ambulatoriska medicinska och ortopediska undersökningar under andra halvan av året.

Det var glädjande även att kunna organisera tillsammans med Dalarnas Ridsportsförbundet föreläsningen om ”hästens inlärningsmönster och hur förbättra kommunikationen mellan djurägaren och hästen” med Angelo Teletin, känd ridinstruktör och assisterande professor på Delawere Valley University i USA. Föreläsningen och inte minst de praktiska demonstrationer blev väldigt uppskattade av de många deltagarna som tog sig till Romme, måndagen den 9/3. Extra roligt att kunna organisera sådant evenemang och dra duktiga internationella föreläsare till Dalarna.

Det är även tänkt att hovslagarseminariet som organiserades av hästkliniken Romme 2018 och som också uppskattades mycket av deltagarna skall ha en fortsättning under 2020.