Kliniken 2019

Vi all personal på Romme kliniken hoppas att 2019 kommer att bli ett lika intensivt och spännande år som de gångna.

Jag har redan nämnt tidigare att Antonio Cacioppo kommer att komma i början av januari och förhoppningsvis stanna hos oss. Likaså kommer Dr Rodolfo Gialletti att besöka oss och bjuda sina tjänster vid behov.

Ett bland de ingrepp som vi kommer kunna erbjuda våra kunder tack vare samarbetet med Rodolfo är borttagning av äggstockarna stående på ston (laparoskopi/titthål i bukhålan). Detta kommer att kunna hjälpa många så kallade ”pissmärrar”, alltså ston som lider av hormonrubbningar och inte kan behandlas på annat vis på grund av karensbestämmelseatror och brist på effektiva och långvariga behandlingar. Stona kommer att kunna återuppta normal träning bara 2 veckor efter operationen, med mindre risker för biverkningar och mycket kortare konvalescenstid än vid traditionell sövd operation.

Vi håller på att titta över även möjligheten att införskaffa ”nålartroskopi”/needleView. Med denna teknik skulle det vara möjligt att undersöka vissa leder som fram och bakknä för eventuella brosk eller ligamentskador med stående häst. Det fina med denna teknik är att kameran man för in i leden är stor som en nål, vilket innebär en säkrare diagnostik innan eventuell sövning och operation.

Vi kommer att bygga ett litet ”ridhus” i anslutning till kliniken under våren 2019. Vi har valt Borga som samarbetspartner och väntar på sista tillstånden från Borlänge Kommun. Äntligen ser det ut som en ”dröm” kommer att gå i uppfyllelse, att kunna longera hästarna och med detta är vi säkra att vi kommer kunna höja kvalitén på hältutredningar framförallt vintertid då det hala underlaget utomhus har ofta varit besvärligt och försvårat vissa bedömningar.

Till sist liksom tidigare år så kommer all klinikpersonal även under 2019 att delta i flera kurser och kongresser både i Sverige och utomlands för att hålla kunskapsnivån så hög och uppdaterad som möjligt. Detta känns för mig som ägare och klinikchef för Hästkliniken Romme som den enskilt viktigaste garantin för en fortsatt god kvalité i den vård vi erbjuder våra fyrbenta patienter och er djurägare som har anförtrott oss att ta hand om dem.